Γραμβούσα – Μπάλος

ΜΠΑΛΟΣ

Στην Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται τα ερείπια του Ενετικού κάστρου που κτίστηκε το 1579-84, σε ύψος 137 μέτρων πάνω από το φυσικό λιμάνι του νησιού. Η θέση του κάστρου ήταν στρατηγική, καθώς επέβλεπε όλη τη βορειοανατολική Κρήτη. Το μέγεθος του εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, καθώς έχει τριγωνικό σχήμα, με κάθε πλευρά του να ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο.

Το τοπίο στην Ήμερη Γραμβούσα είναι εντελώς παρθένο και η θέα στο Μπάλο είναι συναρπαστική. Στο νησί συναντά κανείς αμέτρητους κάκτους και χαμηλή βλάστηση, ένα τοπίο που θυμίζει Αφρική!

Η ευρύτερη περιοχή της Γραμβούσας και η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και έναν από τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Στη χερσόνησο και στα νησιά της Γραμβούσας εντοπίζονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών και 400 είδη φυτών. Σε ενάλια σπήλαια της περιοχής γεννά η Μεσογειακή φώκια, ενώ στην περιοχή έρχεται να αναζητήσει συχνά την τροφή της και να γεννήσει η θαλάσσια χελώνα Καρέτα.

Οι επισκέπτες, εκτός από την περιπλάνηση στο κάστρο και το ναυάγιο, μπορούν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της παραλίας όπου υπάρχουν μερικά δέντρα που προσφέρουν σκιά. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου ενώ πάνω στο φρούριο σώζεται ο ναός της Παναγίας της Κλεφτρίνας.

 Ο Μπάλος είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. 

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών. Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθιά και πιο κρύα.

 Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.

Όλη η περιοχή  ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, γι ‘αυτό δεν προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες στο νησί και απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση